Hatila Vadisi Milli Parkı:
Artvin İl Merkezinden 10 km. lik stabilize bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Hatila Vadisi- nin gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı ve gerekse özgün bitki toplulukları yöreye ülkemizde nadir rastlanan bir alan özelliğini vermektedir.Ayrıca bu doğal öğelerinbirleşimi sonucu eşsiz peyzaj güzellikleri ortaya çıkmakta ve bu durumda zengin rekreasyonel potansiyel arz etmektedir.
HATİLA MİLLİ PARKI
Kafkasör
Artvin şehir merkezinin güneybatısındaki yaylaya 10 km. asfalt yolla ulaşılmaktadır. 1250 m. Yükseklikteki yayla görülmeye değer güzelliktedir. Altyapı hizmeti götürülmüş olan yaylada Artvin Belediyesi tarafından yaptırılan 80 yatak kapasiteli bungalovlar bulunmaktadır. Her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen ve 3 gün süren Boğa Güreşleri Etkinlikleri, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmekte, festival havasında geçmektedir.
Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali :
Her yıl Haziran ayının 4. Haftası boyunca geleneksel olarak düzenlenen festivalin ilginç yanı Boğa Güreşleridir. İlin her yanında getirilen boğalar boyun kalınlığına göre sınıflandırılıp güreştirilir. Bu güreşler yapıldığı tarihten itibaren , boğaların zarar görmemesi ve herhangi bir şekilde eziyete uğramamaları için dikkat edilmekte ve belirli kurallar uygulanmaktadır. Güreş sırasında güçsüz görülen boğa arenadan çekilmesi halinde yenik kabul edilir, güreş meydanında ayrılan bölümden ilgililerce uzaklaştırılır. Böylece Kafkasör Boğa Güreşleri, kendi kuralları içinde güç gösterisi olarak bir spor ve şenlik ortamına dönüşür.Dünyada bir eşinin daha görülmediği ve duyulmadığı bu güreş türü yöreye özgü kalıcı özellikleri de beraberinde getirmektedir.
Karçal ve Arsiyan Yaylaları
Türkiye ile Gürcistan arasında yer alan dağlarda yer alan bu yaylalar, geçit kuşlarının göç yolları üzerinde bulunması, endemik bitki çeşitliliği ve uygun trekking parkurları ile Artvin'deki görülebilecek yerlerdendir.
Mersivan Yaylası
Artvin merkezini çevreleyen Genya Dağı eteklerinde bulunan Mersivan Yaylası, ormanlarla çevrili geniş düzlükleri olan bir yayladır.
Eko Turizmi
Dünyada "Kültürel ve Doğal Kaynakların" korunması çalışmaların yükseldiği günümüzde Artvin, mükemmel korunmuş tabiatı ile önem kazanmaktadır. Dünya Bankasınca finanse edilen Çevre ve Orman Bakanlığınca yürütülen "Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi" ( GEF II ) projesi içinde değerlendirilen ve proje kapsamında Türkiye'de bulunan dört noktadan biri olan Camili (Maçahel) Havzası, Artvin sınırları içinde yer almaktadır. Ekoturizm ancak "Kültür ve Doğa" olanakları ile oluşturulabilecek bir turizm şeklidir. Artvin de bir bütün olarak; dereler, göller, ormanlar, vadiler, dağlar ve ekolojik zenginliği ile bir doğa cenneti, renkli folklorik yapısıyla da bir kültür kentidir. Bu özellikleriyle Artvin, Türkiye'nin Ekoturizm merkezlerinden biri olmaya adaydır.
Yayla Turizmi
Artvin geneline dağılmış bulunan yaylalarda, ahşap ve taş mimarinin en güzel örnekleri bulunmaktadır. Artvin yaylaları, ormanlarla kaplı dağlar üzerinde, gür akarsuların geçtiği yemyeşil düzlüklere yayılmıştır. Bu yaylaların tümünde çadır/kamp imkanları mevcut olup bazılarında da pansiyonlar bulunmaktadır.
Sportif Olta Balıkçılığı
Sportif Olta Balıkçılığı İl genelinde yer alan akarsu ve göllerden özellikle Barhal Çayı'nda,Hatila Deresi'nde, Arhavi Ortacalar Deresi'nde ve Borçka Camili - Maçahel deresi'nde, yüksek kesimlerde yer alan ve halk arasında Karagöl olarak adlandırılan göllerde olta balıkçılığı yapılmaktadır.
Av Turizmi
Topraklarının %50'si ormanlarla kaplı olan Artvin'de; ayı, dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, keklil, bıldırcın ve alabalık gibi türler yaban hayatın başlıca türleridir. Yusufeli avlağında Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi av turizmine sunulmuştur.
Yusufeli - Çevreli Köyü Rafting Kamp Merkezi
Rafting kamp alanı Yusufeli Çevreli Köyünde 71.880 m2 arazi üzerinde kurulmuş olup, 1994 yılında hizmete girmiştir. Çevreli Köyü rafting kamp merkezinde Çoruh Nehri'nde Akarsu Sporları yapmak için gelen turistlere kamp hizmeti verilmektedir.
Kuş ve Kelebek Gözlemciliği
Hopa, Murgul, Borçka ve Artvin'in yüksek tepeleri geçit kuşlarının geçit yolları üzerinde bulunmaları nedeniyle Mart-Kasım ayları arasında kuş meraklıları için uygun gözetleme yerlerine sahiptirler Yine Artvin ve ilçeleri zengin flora ve faunası ile kelebek meraklıları için potansiyel arz etmektedir. Bu yerlere ilgili merkezlerden araç kiralanarak veya köy servisleriyle gidilebilir.
Kaleler
İl merkezinden veya bağlı bulunduğu ilçe merkezinden araç kiralanarak veya köy servisleriyle ulaşım sağlanabildiği bu eserleri ziyaret etmek ücretsizdir.Artvin'de Çoruh Nehri boyunca geçitlere hakim yerlerde eskiden kalma çok sayıda kale ve haberleşme kuleleri mevcuttur. Bunların çoğu karakol ve haberleşme görevi yapan küçük kaleler olup vadi boyunca birbirini görebilecek yerlerde kurulmuştur. Artvin (Livana) Kalesi: Ortaçağ'da yörede yaşayan Hıristiyan medeniyetince, yani Bagratlılar tarafından X.yy.'da(M.Ö. 937 Bagratlar) kurulmuş olmalıdır. Stratejik konumu itibariyle Osmanlılar zamanında temin edilerek kullanılmıştır.
Diğer Kaleler:
*Artvin Merkez'de *Bakırköy'de Kuvarshan Kalesi *Sarıbudak Köyünde Melo Kalesi *Okumuşlar Köyünde Boselt Kalesi *Ardanuç İlçesinde Ardanuç Kalesi *Ferhatlı Köyünde Ferhatlı Kalesi *Kutlu Köyünde Petoban Kalesi
Şavşat İlçesinde Söğütlü Kalesi
*Kayadibi Köyünde Tukharis Kalesi (744)
*Eskikale Köyünde Ustamis Kalesi
*Yusufeli İlçesi Kınalıçam Köyünde Aşbişen Kalesi
*Tekkale Köyünde Dört Kilise Kalesi
*Köprügören Köyünde Oşnak Kalesi
*Kayadibi Köyünde Tukharis Kalesi (744)
*Eskikale Köyünde Ustamis Kalesi
*Yusufeli İlçesi Kınalıçam Köyünde Aşbişen Kalesi
*Tekkale Köyünde Dört Kilise Kalesi
*Köprügören Köyünde Oşnak Kalesi
ARTVİN KALESİ
Kiliseler
Tarihi eser kapsamındaki Kiliseler istenildiği zaman ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilirBULANIK (RABAT)KİLİSESİ
ARDANUÇ'UN 10 KM.GÜNEYDOĞUSUNDA BULUNAN BULANIK KÖYÜNDEDİR.İÇİNDE BULUNAN GİZLİ BİR GEÇİTLE BULANIK DERESİNE İNİLİR.İLÇEYE 23.KM UZAKLIKTA OLUP HER MEVSİM GEZİLEBİLİR
Bağcılar Manastırı (Artvin ( Merkez) Bağcılar Köyü):
Ardanuç Kalesi'ni İberya Krallığı merkezi haline getiren Kral Vahtang Gorgaslan (449-499) tarafından kurulur. Köyün girişindeki meyilli arazinin düzeltilmesi sonucu elde edilen alan üzerinde kurulan manastır; kilise , şapel ve diğer yapılardan oluşmakta olup, zamanımıza oldukça harap bir şekilde ulaşmıştır. Artvinden kiralanacak bir araçla veya köy servisleriyle ulaşım sağlanabilir.
Pırnallı (Porta) Manastırı (Artvin (Merkez) Bağlık Mezrası) :
Artvin Merkez ilçeye bağlı Pırnallı köyünün Bağlık mevkiinde bulunmaktadır. Kral 1. Aşot'un torunu Prens Khaouli tarafından 896-918 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Bir çan kulesi, bir şapel ve bir çeşmeden oluşmaktadır. Manastırın yerleşim planına bakıldığında Tao Klarjheti bölgesinin o dönemlerdeki en önemli kültür ve dini merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Manastıra, Artvin-Şavşat karayolunun 30 ncu km.sinden sonra 5 km.lik yaya patika yolla ulaşılmaktadır.
Hamamlı Manastırı (Kilise-Camii) (Artvin (Merkez) Hamamlı Köyü):
Manastır, kilisede bulunan kitabelere göre, İberya Kralllığı'nın 945-958 tarihleri arasında krallık yapmış olan Sumbath tarafından mimar Gabriel'e yaptırılmıştır. XIV. yy.'a kadar manastır olarak faaliyetini sürdüren yapı, XVI. yy.'da camiye dönüştürülmüştür. 1958 yılında kısmen tamir geçirerek, son şeklini almıştır. Halen Hamamlı Köyü'nün camisi olarak işlevini devam ettirmektedir.Artvinden kiralanacak bir araçla veya köy servisleriyle ulaşım sağlanabilir.
Kaçkal Manastırı) (Artvin (Merkez) Alabalık Köyü):
Rahip Grigor Kanzda tarafından VIII. yy.'ın sonunda Bagratlılar Döneminde kurulduğu o döneme ait yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır. Yer yer tahrip olmasına rağmen halen ayakta olan yapı, herhangi bir amaç için kullanılmamaktadır. Alabalık Köyü'nün (Veranabağ) Dere Mahallesi (Ahalt) sınırları içerisinde, meskun mahalden uzak, oldukça meyilli arazi üzerinde yükselen kaya kütlesi eteğine, mimari beceri ve zorlamalarla inşa edilen yapı, sadece kiliseden ibarettir. İl merkezinden veya bağlı bulunduğu ilçe merkezinden araç kiralanarak veya köy servisleriyle ulaşım sağlanabildiği bu eserleri ziyaret etmek ücretsizdir. Tarihi değeri olan başlıca camiler şunlardır:
Çarşı (Merkez) Camii (Artvin) :
Büyük bir bölümü baştan sona kadar yenilenen ve çeşitli onarımlar geçiren cami, ilk olarak Hicri 1277/1278 (M.1860/1861) tarihinde, Artvin halkı tarafından inşa edilmiştir. Zamanla ibadet yapılmayacak hale gelen yapı, 1954 yılında temele kadar yıkılarak 1957-1958 yılları arasında, aynı yerde bugünkü cami ibadete açılmıştır. Hicri 1282 (M.1865) tarihli minber ve vaaz kürsüsü orijinal yapıya aittir.
Zeytinlik (Merkez) Camii (Zeytinlik Köyü):
Cami, kitabesine göre Hicri 1272 (M.1857) tarihinde Saliha Hanım tarafından yaptırılmıştır. Kuzey yönündeki rüzgarla yıkılan ve aynı zamanda minare olarak da kullanıldığı söylenen Çınarın ardından, yaklaşık 20 yıl önce Kuzeydoğu köşesine bugünkü minare eklenmiştir. Yakın zamanda herhangi bir onarım görmeyen yapı, orjinalliğini muhafaza ederek işlevini sürdürmektedir.
Tarihi özellikteki diğer camiler ;
Artvin Merkez'de Salih Bey Camii (1793)
Salih Bey Camii:
Salih Bey Camii:
Artvin'in Korzul mahallesindedir. Yerli halk arasında buna Korzul Camii de denmektedir. Livane Sancak Beyi Salih Bey tarafından yaptırılmıştır.
İskender Paşa Camii:
Eski camiler arasında en önemlisidir. Ardanuç - Adakale'de (eski Ardanuç) olup Ardanuç fatihi olan İskender Paşa tarafından 1551 yılında yaptırılmıştır.
Balcıoğlu Camii:
Artvinli usta Reisoğullarından Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Demirkent Camii:
Yusufeli ilçesinin Demirkent köyündedir ve ahşaptır.
Dikyamaç Camii:
Arhavi ilçesinde ahşap ve kesme taşla yapılmış olması ve sağlamlığı ile dikkat çekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder